Tweede plaats bij innovatieprijs valleiregio Gelderland

Woensdag 26 november is ons bedrijf, Smesh BV op een gedeelde tweede plaats geëindigd bij de innovatie prijs 2014 van het Regionaal Centrum voor Technologie in de Gelderse Vallei. We hebben deze tweede plaats behaald met ons product, de SmeshGear.

Leon Lauwers:

Jan Bosch en ik zijn ontzettend trots op de prijs en we zien het als een erkenning voor het idee wat de naam SmeshGear kreeg. Het idee ontstond nadat ik het MultiPower schakelsysteem van Massey Ferguson ontdekte: onder vollast schakelbaar, niet kapot te krijgen want het is erg eenvoudig. Maar met beperkingen. Toen ik jaren later een haast doorgeroeste gekoelde remschijf zag, ontstond de combinatie van die twee, waardoor de beperking volledig verdween. Ik realiseerde mij dat het een oplossing is voor een probleem waarvan heel veel constructeurs accepteerden dat er geen oplossing was en langzamerhand daardoor het probleem niet meer herkenden. En juist daar blijkt met Smesh heel veel te winnen.

Jan Bosch:

We staan nu voor de volgende uitdaging. Smesh in de markt zetten. We hebben al veel respons uit de markt gekregen, uit de automotive en de industrie, en dat is de laatste maanden in stroomversnelling gekomen.

De jury bestond uit Christiaan de Nooij, directeur De Nooij Stainless BV, Mirjam Leloux, Sr lecturer / researcher Entrepreneurship & Innovation bij Wittenborg University of Applied Sciences, Aart van de Pol, Managing Director bij Lagerwey Wind BV, Martin Ruiter, Mede-eigenaar QING Groep en Voorzitter Federatie Ondernemerskringen Valleiregio en Olav Duijn, Ondernemer en investeerder.

Christiaan de Nooij:

Een werkelijk revolutionaire innovatie die een ongekende wereldwijde potentie heeft namelijk het schakelen zonder rendementsverlies. Interessant voor iedere vorm van (elektrische) aandrijving die bijdraagt aan een duurzame oplossing.

In totaal werden 16 inzendingen beoordeeld. Smesh nam het in de finale op tegen: TOP bv uit Wageningen en Jansen Gebiedsinnovatie uit Barneveld.

Smesh is het beste uit drie bestaande transmissies: de eenvoud van een handgeschakelde transmissie, het gemak van een automatische transmissie en het rendement alsof er geen transmissie is. Het is simpel, gemakkelijk en duurzamer dan welke bestaande transmissie. Smesh kan vertragen, versnellen en/of omkeren onder vollast met behoud van rendement. Daardoor kan er een veel kleinere motor en lichtere infrastructuur gekozen worden. Zo kan de Smesh toegepast worden in de industrie op aandrijflijnen,draaibanken, een shovel, een electrische fiets, een motor, auto of een windmolen. De toepassingen zijn eindeloos. De energiebron is niet bepalend evenmin als de grootte van de motor. Een mooi wapenfeit is de Trefecta, een elektrisch ondersteunde moutainbike, die een helling van meer dan 30 graden neemt met meer dan 25 km/h en tegelijk een topsnelheid haalt van meer dan 70 km per uur.

Het Regionaal Centrum voor Technologie in de Gelderse Vallei reikt ieder jaar samen met VNO-NCW Valleiregio, de Federatie van Ondernemersverenigingen Valleiregio en BDU media een innovatie prijs uit voor de meest innovatieve uitvinding in de maak-industrie binnen het MKB.