SmeshGear is een transmissie die onder vollast geschakeld en toegepast kan worden voor elke vorm en grootte van aandrijving.

Het bijzondere van de SmeshGear is niet de transmissie zelf maar de wijze waarop deze wordt geschakeld. SmeshGear is toepasbaar op een kleine elektromotor van een compressor maar ook in een waterkrachtturbine.

Het grote voordeel is het hoge rendementsbehoud. 136,6 kW in is ook 136,6 kW uit. Dat betekent een rendement van 100% in de 1:1 stand. In de reductiestand is 97,6% en hoger gebruikelijk. Zo wordt met een SmeshGear de actieradius en het snelheidsbereik van een motor aanzienlijk vergroot. Dit is op dit moment vooral interessant voor elektrisch vervoer. Mooi voorbeeld hiervan is de STORM elektrische motorfiets die in 80 dagen de wereld rond reed.

  • Minder energieverbruik

  • Aanzienlijke actieradius toename

  • Groter snelheidsbereik

  • Groter aanloopkoppel

  • Verlengd fysieke levensduur batterij

Toepassing

Bijna elke machine en bijna elk voertuig fungeert op verschillende snelheden. Elke motor, verbrandingsmotor maar ook elektromotor, heeft een ‘ideaal’ toerengebied: daar is de motor het sterkst en/of meest efficiënt. Dat gebied ligt anders bij 100% belasting dan bijvoorbeeld bij 60% belasting.

Om weg te kunnen rijden hebben we de grootste kracht op de wielen nodig. Gelukkig is de elektromotor daar het sterkst! Is dat zo? Ja, maar helaas niet sterk genoeg. Er zal een mechanische vertraging aan te pas moeten komen. De keerzijde van die vertraging is dat de topsnelheid lager wordt. Het hoge rendementsgebied lijdt er helaas nog veel meer onder.

Als we de twee werkgebieden, wegrijden en ‘op snelheid’ ieder een eigen vertraging kunnen geven is er al veel opgelost. Dat doet de SmeshGear. Eigenlijk overal waar startkracht en snelheid een strijd voeren wie het belangrijkste is, daar helpt SmeshGear. Dus auto, vrachtauto, machine die zwaar aanloopt, denk aan een grote drukpers en nog veel meer.

Werking

Hefbomen maken van een kleine kracht een grote. Een tandwiel is eigenlijk een draaiende hefboom en maakt van een kleine draaikracht, een grote draaikracht (koppel). Als je wegrijdt zorgt een compact tandwielstelsel er voor dat er een grote draai- en dus wegrijdkracht ontstaat. En dat zonder de elektromotor over te belasten, wat beter is voor de levensduur van de elektromotor. De SmeshGear zorgt er dan voor dat dit tandwielstelsel ‘uitgeschakeld’ wordt, waarop vervolgens een hoge (voertuig- en/of machine-) snelheid gehaald kan worden zónder enig tandwielverlies. Dit uitschakelen (maar ook inschakelen) van het compacte tandwielstelsel gaat gewoon tijdens het draaien, ofwel, onder volle machinebelasting en/of voertuigacceleratie. In de praktijk voel je er nagenoeg niets van.

Wat doet Smesh voor u?

Smesh BV is licentiehouder van het gelijknamige octrooi. Smesh BV ontwikkelt uw SmeshGear, op maat voor uw transmissies en elke gewenste toepassing. Ook de productie van de SmeshGear kan Smesh BV voor u verzorgen. Met onze technische kennis voeren wij controle uit op het ontwikkel- en bouwproces om te garanderen dat het eindproduct doet wat het belooft.

Smesh is meer dan alleen de leverancier van de SmeshGear licentie. Ons doel is om elke SmeshGear goed te laten werken binnen uw toepassing. SmeshGear is vaak maatwerk en volledig afgestemd op uw wensen en eisen voor de prestaties van uw (elektro)motor. Wij begeleiden daarom graag de ontwikkeling van elke SmeshGear en adviseren u op technisch vlak in dit ontwikkeltraject. Met onze technische kennis voeren wij controle uit op het ontwikkel- en bouwproces om te garanderen dat het eindproduct doet wat het belooft. Dit kan bij een eigen leverancier gebeuren of via reeds bekende partners van ons. Samen kijken we naar een wenselijke oplossing.